parametr, odległość między środkami, pochodne
sage: Dla jakiej wartości parametru m odległość miedzy środkami okręgów o równaniach
| | √2m2 | |
(x−1)2=4−m2 oraz (x− m2 )2 + (y− |
| )2 będzie najmniejsza? |
| | 4 | |
Proszę o pomoc przede wszystkim na początku, mam problem z ustaleniem wzoru funkcji, ogólnie
nie mam dużego pomysłu na początek
5 mar 19:50
Blee:
żadne z tych równań nie jest równaniem okręgu (drugie to nawet nie jest równanie

)
5 mar 20:04
sage: Tu mój błąd, w drugim równaniu oczywiście (x−...)2 + (y−...)2 = m
5 mar 20:25
sage: Totalnie pomyłki przy zapisie, przepraszam i poprawiam, równania:
| | √2m2 | |
(x−1)2+y2=4−m2 i (x− m2)2 + (y− |
| )2=m |
| | 4 | |
5 mar 20:27