oblicz korzystajac z definicji pierwiastka
liczby zespolone:
a)
√3 + 4i
b)
√1 − (2√2i)
5 mar 19:47
jc: Jak definiujesz pierwiastek?
5 mar 19:53
liczby zespolone: taka jest treść zadania, myślę, że chodzi o to, ze pierwiastek daje moduł
6 mar 00:01
PW: A na wykładzie nie mówili, co to jest pierwiastek z liczby zespolonej? Proste pytanie, a Ty
odpowiadasz, że "pierwiastek daje moduł".
6 mar 00:05
liczby zespolone: nie mowili
6 mar 00:14
PW: Nie mówili, a każą liczyć. Jesteś w trudnym położeniu. Rozumiem, że chcesz policzyć coś, o czym
nie masz pojęcia. To chyba nie można pomóc.
6 mar 00:22
Janek191:
3 + 4 i = ( 2 + i)2
więc
√ 3 + 4 i = 2 + i lub √3 + 4 i = − 2 − i
6 mar 09:09
Janek191:
1 − 2√2 i = ( √2 − i)2
więc
√ 1 − 2√2 i = √2 − i lub √1 − 2√2 i = − √2 + i
6 mar 09:14
PW: No widzisz, Janku, a on myślał. że skoro w rzeczywistych √x2=|x|, to tutaj będzie
√(2+i)2=|2+i|=√5.
Dlatego tak dopytywałem się o definicję. Jeżeli liczby zespolone uznały, że byłem niemiły,
to przepraszam, ale znajomość definicji jest konieczna żeby brać się za cokolwiek.
6 mar 12:40