anulka: Do tego zadania tez popnawiam prosbe o pomoc...Punkty A=(4, -1) i B=(3,4) sa
wierzcholkami trojkata rownoramiennego ABC, w ktorym
I AB I = I AC I . Wysokosc AD zawarta jest w prostej o rownaniu y= -x+3,
a) wyznacz wspolrzedne pkt. C
b) oblicz pole i obwod trojkata ABC
13 lis 15:34
życzliwa:
masz dane równanie prostej AD, jest ona prostopadła do prostej BC, która zawiera punkt B,
który jest dany
czyli otrzymamy z tego równanie prostej BC: y-4=1(x-3) (1- bo a=-1/1)
y=x+1
z przecęcia tych prostych można wyliczyć współrzędne pnkt. D(1,2)
następnie z własności że IABI=IACI. długość IABI=√26
IACI=√(xc-4)2+(xc+1+1)2=√26z tego xc=-1, yc=0
C=(-1,0)
13 lis 17:43
życzliwa:
P=1/2*IADI*IBCI
gdzie można wyliczyć IADI=√(1-4)2+(2+1)2=3√2
IBCI=√(-1-3)2+(0-4)2=4√2
P=12
Ob=2*IABI+IBCI
IABI, IBCI mamy policzone
Ob=2√26+4√2
13 lis 17:49
anulka: DZIEKUJE
13 lis 17:51
coco:
Właśnie też Ci policzyłam Spóźniłam sie

jest OK
13 lis 17:54
anulka: to dobrze ze jest ok

jeszcze raz DZIEKI za pomoc.
13 lis 18:51