wykaż
radzio: Trapez o kątach ostrych 450 i 300 jest opisany na okręgu o promieniu r
Wykaż że stosunek obwodu trapezu do średnicy tego okręgu jest równy 4+2√2
5 mar 19:20
Blee:
skoro czworokąt jest opisany na okręgu to:
a+b = c+d (gdzie c,d to ramiona trapezu)
więc Obw = 2*(c+d)
średnica okręgu to nic innego jak wysokość trapezu (h)
z funkcji trygonometrycznych:
czyli :
| Obw | | 2*(c+d) | | 2*(2h+√2h) | |
| = |
| = |
| = 4+2√2 |
| h | | h | | h | |
c.n.w.
5 mar 19:24
Eta:

1/ h=2r −−− dł. średnicy okręgu wpisanego w trapez
2/ z trójkątów "ekierek" c= 2r
√2 i d=4r
3/ z warunku wpisania okręgu w trapez :
a+b= c+d ⇒ L(ABCD)=2*(c+d) = 2r(4+2
√2)
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
c.n.w
5 mar 19:32
Eta:
Hej
Blee 
"gary po obiedzie umyłeś"?
5 mar 19:34
Blee:
Niet

Bo obiadu nie jadłem
5 mar 20:02