równanie trygonometria
kacper: rozwiąż równanie sin(x+y) +sin(x−y)=2
5 mar 19:18
Blee:
zastosuj wzór:
| | a+b | | a−b | |
sina + sinb = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 mar 19:20
Lech: Tu sa dwie niewiadome x i y ? ?
Czyli
sin x * cos y = 1
5 mar 19:24
kacper: tak, dwie niewiadome
5 mar 19:31
kacper: | | x+y+x−y | | x+y−x+y | | 2x | | 2y | |
wyszło mi 2sin |
| cos |
| = 2sin |
| cos |
| = 2sinxcosy co robić |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
dalej?
5 mar 19:33
kacper: aa rozumiem, i teraz sinx*cosy=1 więc całe równanie =2 dzieki wielkie
5 mar 19:34
Lech: I dalej nic nie zrobisz ! , chyba ze prawa strona = 0 ? ?
5 mar 19:37
kacper: właśnie, teraz rozumiem problem, pomimo przekształceń nie jestem w stanie wyznaczyć x i y
5 mar 19:38
Lech: Sprawdz tresc zadania ! !
5 mar 19:38
kacper: nie mam juz pojecia jak to rozwiązywać
5 mar 19:43
Franklin p_p: Mam pomysł
5 mar 19:43
Franklin p_p: Tak więc doszliśmy do równania
2sinxcosy=2 / :2
sinxcosy=1 jako że sin x, cosy ∊<−1,1> to mamy 2 przypadki:
sinx=1 i cosy=1 LUB sin x=(−1) i cosy=(−1)
5 mar 19:45
kacper: dzieki wielkie
5 mar 19:46
Lech: Jedyne co mozna napisac to : sin x * cos y = 1 ⇒ sin x = 1 i cos y =1 czyli
x= π/2 + 2kπ i y= 2kπ ,
5 mar 19:46
Lech: Lub : sin x = −1 i cos x= −1 ( za szybko wyslalem poprzedni wpis ! )Sorry !
5 mar 19:48
Franklin p_p: Tak więc
| | π | |
dla 1 przypadku x = |
| + 2kπ y =2kπ |
| | 2 | |
| | 3π | |
dla 2 przypadku x = |
| + 2kπ y =π+2kπ |
| | 2 | |
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem, miłego wieczoru
5 mar 19:49
kacper: dzieki wielkie raz jeszcze!
5 mar 19:49
PW: Od samego początku zbyt skomplikowanie.
sina+sinb=2 ⇔ (sina=1 ∧ sinb=1)
− prosty wniosek wynikający z ograniczenia
∀u∊R(sinu≤1).
Musi być więc
sin(x+y)=1 ∧ sin(x−y)=1,
| | π | | π | |
x+y= |
| +2kπ ∧ x−y= |
| +2nπ, k, n ∊ C, |
| | 2 | | 2 | |
wyliczamy x i y z układu równań.
6 mar 12:01