Równanie kwadratowe - matura rozszerzona
Warr: Równanie x2 + 28x + 1 = 0 ma dwa rozwiązania x1, x2. Liczba 1/x12 + 1/x22 jest liczbą
całkowitą dodatnią. Znajdź tą liczbę.
Ktoś pomoże?
5 mar 19:10
Dziedzina: | 1 | | 1 | | x12+x22 | | (x1+x2)2−2x1x2 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x12 | | x22 | | (x1*x2)2 | | (x1*x2)2 | |
cos takiego wymyslilem. Dalej to wzory Vieta
5 mar 19:13
Benny: | 1 | | 1 | | x1+x2 | | 2 | |
| + |
| =( |
| )2− |
| |
| x12 | | x22 | | x1x2 | | x1x2 | |
5 mar 19:13
Warr: Mam odpowiedzi do książki i też tam tak jest (dokładnie jak napisał Dziedzina) ale nie wiem
dlaczego
5 mar 20:38