Jak to policzyć. Napiszcie co z czego wyliczyć.
BB:

W równoległoboku ABCD zaznaczono dwie wysokości (AE jest wysokością opuszczoną na przedłużenie
boku BC). Oblicz pole i obwód trapezu AECD przyjmując dane przedstawione na rysunku. Zapisz
obliczenia.
5 mar 18:44
Blee:
1) z tw. Pitagorasa dla Δ AOD (O punk na który opuszczona jest 'mała' wysokość) wyznaczasz
'małą' wysokość (h)
2) wyznaczasz pole równoległoboku
3) mając pole równoległoboku możesz wyznaczyć |AE| (bo to jest druga wysokość
4) Masz już wysokość trapezu (bo to jest przecież |AE|) oraz prawie obie podstawy trapezu ...
musisz wyznaczyć |EB| to wyznaczasz z ... tw. Pitagorasa (z ΔAEB)
5) liczysz pole
5 mar 18:56
Eta:

|DF|=4 , |AB|=10 , P(ABCD)=4*10=40
P(ABCD)= h*5 ⇒ 5h=40 ⇒
h=8
to x
2=10
2−h
2 ⇒ x= 6
L(ABCD)= 5+10+11+8=34
5 mar 19:11
BB: BLEE bardzo dziękuję za podpowiedź dałem rade
5 mar 19:11