W pudełku znajduje się 15 detali dobrych i n wadliwych
Adam: Proszę o pomoc !
Prawdopodobieństwo rozszerzenie :
1.W pudełku znajduje się 15 detali dobrych i n wadliwych. Z pudełka losowo zabrano jeden detal
i z pozostałych jeszcze jeden. Wyznaczyć ilość detali wadliwych, jeśli prawdopodobieństwo
zabrania detalu wadliwego za drugim razem wynosi 0,25.
5 mar 18:40
Blee:
| | n*(n−1) | | 15*n | |
P(A) = |
| + |
| = 0.25 i liczysz |
| | (15+n)(14+n) | | (15+n)(14+n) | |
5 mar 18:57
Adam: n=5 wyszło,
dzięki za pomoc
5 mar 19:17
Buraczek: Hmm.. Mi wyszło tak:
Za pierwszym razem mogliśmy wybrać albo wadliwy detal, albo dobry. Więc mamy dwa przypadki:
1. Wybraliśmy dobry detal
Wtedy
P(A) = n / (n + 14) = 1 / 4
Stąd..
4n = n + 14
3n = 14
n = 4 i pół a to nie należy do naturalnych, więc nie bierzemy pod uwagę
2. Wybraliśmy zły detal
Wtedy
P(A) = (n − 1) / (n + 14)
Stąd
14 + n = 4n − 4
18 = 3n
n = 6
Czyli jest 6 detali wadliwych.
5 mar 22:39
Blee:
Buraczek ... wybacz, ale nie bardzo rozumiem Twój tok rozumowania.
5 mar 22:53