wykres funkcji
wykresf: Naszkicuj wykres funkcji
Obliczyłam granice
nie ma asymp. poziomej
Są asymptoty pionowe
x=−1 x=1
f'(x)=0 dla x=0
funkcja jest rosnąca dla x∊(−
∞;−1)u(−1;0)
malejaca dla ∊ (0;1)u(1;
∞)
Mam problem z tabelką i z wykresem
nie przerabialiśmy drugiej pochodnej
Proszę o pomoc
5 mar 18:37
Blee:
nie ma asymptoty poziomej −−− okey ... a ukośna jest

5 mar 18:40
Blee:
PS ... można było sobie ułatwić zauważając, że funkcja f(x) jest funkcją NIEPARZYSTĄ
5 mar 18:41
Blee:
wtedy też byś nie popełnił błędu co do monotoniczności
5 mar 18:42
Blee:
f'(x) = 0 dla x =0 tylko

Jaka postać f' Ci wyszła
5 mar 18:43
wykresf: f(x) jest malejąca dla x∊R−{o}
a w odp. na wykresie funkcja jest rosnąca i malejąca
(nie wiem gdzie robie błąd)
f'(x)=−2x2 /(x2−1)2
Dziękuję
5 mar 19:01
Blee:
f(x) jest malejąca dla x∊R−{o} −−−−−−−− bzduuura
| | 3x2*(x2−1) − x3*(2x) | | x4 − 3x2 | |
f'' = |
| = |
| |
| | (x2−1)2 | | (x2+1)2 | |
licznik f' = x
2(x
2−3) = x
2(x−
√3)(x+
√3)
5 mar 19:06
Blee:
więc jak dla mnie to dla x=0 NIE MA ekstremum ... dla x=−
√3 i x =
√3 mamy ekstremum
co także pokrywa się z tym, że jest to funkcja PARZYSTA

I nadal nie widzę abyś sprawdził/−a czy istnieją asymptoty ukośne
5 mar 19:07
wykresf: Bardzo dziękuję
Na lekcji nie mieliśmy asymptoty ukośnej
5 mar 19:14