Prawdopodobieństwo
nahh: Ze zbioru liczb {1,2,...,2010} losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego,
że wybrana liczba nie jest podzielna ani przez 6 ani przez 15.
Ω− zb. liczb {1,2,...,2010}
A− zb. liczb niepodzielnych przez 6
B− zb. liczb niepodzielnych przez 15
|Ω|=2010
A'−zb. liczb podzielnych przez 6
B'−zb. liczb podzielnych przez 15
|A'|=335
|B'|=134
I nie wiem co dalej, ja bym zrobiła (A∩B)=...., bo jest tak jakby "i", ale nie ma na to wzoru
chyba.
Moim zdaniem moze być jeszcze tutaj prawdopodobieństwo warunkowe.
Czy mógłby ktoś to rozwiązać dalej moim tokiem myślenia, jeśli jest poprawny?
I oczywiście jakoś wytłumaczyć czy coś
5 mar 18:23
5 mar 18:31
iteRacj@: ten wzór na samym dole
5 mar 18:32
Blee:
Podzielne przez 6 lub 15 −> czyli liczby podzielne przez 6 + liczby podzielne przez 15 −
liczby podzielne przez 30 (czyli NWW(6,15))
W ten sposób policzysz ile jest liczb podzielnych przez 6 LUB 15
Obliczysz prawdopodobieństwo tego że wylosujesz taką liczbę
A szukane prawdopodobieństwo, to prawdopodobieństwo przeciwne do tegoż właśnie wyliczonego
5 mar 18:34