Rozwiaz rownanie
Kasia: 2sin2 2x=1
Dlaczego odrzucam zalozenie ze to sie moze rownac −1?
5 mar 18:23
Blee:
sin
2(2x) = (sin(2x) )
2 czyli jest to liczba NIEUJEMNA
5 mar 18:35
Kasia: To jak powinnam to zrobic 😣
5 mar 23:50
Blee:
a odrzucasz założenie, że 'co może równać się −1'
5 mar 23:54
Kasia: No to juz nie wiem jak powinnam to zrobic
6 mar 14:21
Eta:
1 sposób
2sin
2(2x)=1
sin
2(2x)=1/2
| | √2 | | √2 | |
sinx= |
| lub sin(2x)= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
x=............ lub x=.....................
2 sposób
cos(2x)=1−2sin
2x to cos(4x)=1−2sin
2(2x)
2sin
2(2x)=1
cos(4x)=0
6 mar 14:38
Kasia: Dziękuję 😊
6 mar 15:29