całka
Mateusz: Proszę o małą podpowiedź
całkę ∫√x2+1xdx rozwiązuje przez podstawienie x=tgt i dochodze do
∫dtsint(1−sin2t)
da się coś z tym zrobić? czy sposób który obrałem jest prawidłowy?
5 mar 18:23
Lech: Podstawienie: x
2 + 1= t
2 ⇒ x
2 = t
2 −1 , oraz 2xdx= 2tdt
Czyli
| | t2 dt | | t2 −1 | | dt | |
∫ |
| = ∫ |
| dt + ∫ |
| = .... |
| | t2 −1 | | t2 − 1 | | t2 −1 | |
5 mar 19:17
Blee:
a w mianowniku tam nie ma przypadkiem samego x
5 mar 19:26
Lech: W orginalnej calce jest x , ale drugie x jest z : dx = tdt/x , czyli x2 czyli mianownik
jest t2 −1 .
5 mar 19:29