ciągi
sxl: Ciąg (an), (bn), (cn) określone są wzorami: an = 4+7+...+(3n+1), bn = 4+9+...+(5n−1), cn
= bn − an.
a) Wypisz po trzy początkowe wyrazy ciągów.
b) Wyraź za pomocą n wzór każdego z ciągów.
c) Oblicz wyrazy a12, b10, c30
5 mar 18:16
Blee:
no i w czym problem
5 mar 18:18
sxl: Nie mam pojęcia jak w ogóle się za to zabrać.
5 mar 18:20
sxl: Ciąg cn, okej. Ale nie zrobię tego nie znając an i bn.
Ciąg an to jakby suma n wyrazów liczb, które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 1. Analogicznie
w bn. Ale co mi to daje? Co mam zrobić? Nie mam pojęcia.
5 mar 18:21
sxl: Wydaje mi się, że oba ciągi przedstawiają sumę wyrazów ciągu arytmetycznego. Ale to tylko i
wyłącznie moje gdybanie.
5 mar 18:24
sxl: ?
5 mar 18:30
Blee:
an to jest nic innego jak suma 'n' wyrazów ciągu arytmetycznego o d1 = 4 i r = 3
bn to jest nic innego jak suma 'n' wyrazów ciągu arytmetycznego o e1 = 4 i r = 5
5 mar 18:31
sxl: | | 5n+3n2 | |
No okej, czyli np dla an suma n początkowych wyrazów jest określona wzorem |
| . Z |
| | 2 | |
tego mogę obliczyć a
1 = S
1. Ale teraz kolejne wyrazy ciągu a
n wydaje mi się, że nie różnią
się o 3. r=3 było dla tej sumy, a tu chyba rozpatrujemy inny ciąg
5 mar 18:41
sxl: Tu jakby wychodzi że an = Sn. I wyliczając te kolejne wyrazy ciągu chyba powinnam przyjąć że to
jest S1, S2 i S3.
5 mar 18:44
Blee:
a1 = S1
a2 = S2
....
an = Sn
5 mar 18:44
Blee:
bo:
a1 = 4
a2 = 4 + 7
a3 = 4 + 7 + 10
.....
an = 4+ 7 + 10 +... + (3n+1) = Sn
5 mar 18:45