ciągi
sxl: Wygrałeś konkurs sponsorowany przez lokalną rozgłośnię radiową. Możesz wybrać jeden z dwóch
sposobów otrzymania nagrody pieniężnej .
I sposób: 10zł pierwszego dnia, 20zł drugiego dnia, 30zł trzeciego itd. przez dwa tygodnie
II sposób: 1zł pierwszego dnia, 2 zł−drugiego, 4zł−trzeciego itd przez dwa tygodnie
Który sposób przyniesie ci najwięcej pieniędzy i o ile?
Wyliczyłam że dla I sposobu S14 = 75. Dla II sposobu S14 = 16383.
Odpowiedź to zatem: II sposób, o 16308.
W odpowiedziach jest 15 333 zł.
Czy według Was przyjęłam błędne założenia?
I sposób to ciąg arytmetyczny.
a1 = 10, r = 10
II sposób to ciąg geometryczny.
a1 = 1, q = 2
Podstawiam do wzorów na sumę, i nie wychodzi.
5 mar 17:59
sxl: Pisząc "w odpowiedziach jest 15 333 zł" mam na myśli poprawną odpowiedź zamieszczoną na końcu
zbioru zadań
5 mar 17:59
Blee:
Jak S
14 może być =75 skoro masz tam kwoty 10 , 20 , 30, ... , 140
5 mar 18:01
Blee:
skoro masz 'dziesiątkami' płacone to suma nie może dać kwoty zawierającej monetę 5 złotową
5 mar 18:02
sxl: Taaak, zapomniałam o jednym czynniku we wzorze na sumę. Przepraszam za zamieszanie. Wszystko
się już zgadza.
5 mar 18:05