modulo
modulo:
Jeżeli czegoś nie pomieszałem, to w Z
7:
1) 4 + α = 0 (mod 7) → α = 3
2) 4 * β = 1 (mod 7) → β = 2
pytania do Was
a) jak profesjonalnie nazywa się się α i β? póki co nazywam je elementami odwrotnymi względem
kolejno dodawania i mnożenia w mod 7, ale nie wiem czy tak jest poprawnie
b) jak zapisać α = 3 i β = 2 bez stosowania α i β? gdzieś widziałem zapis pokroju 4
−1 = ..
ale nie wiem czy to dla dodawania czy mnożenia
z góry dzięki za pomoc
5 mar 17:36
Adamm:
a) są to elementy odwrotne względem odpowiednio dodawania i mnożenia do 4
b)
4−1 to oznaczenie elementu odwrotnego do 4 względem mnożenia
−4 to oznaczenie elementu odwrotnego do 4 względem dodawania
5 mar 17:46
modulo: Rozumiem, dzięki!
| | 1 | |
W między czasie znalazłem takie zadanie: Obliczyć − |
| + 2 w Z5. |
| | 4 | |
Czy to oznacza, że najpierw liczę el odwrotny względem mnożenia (pierwszeństwo mnożenia nad
| | 1 | |
dodawaniem?), bo mam |
| czyli 4−1, a potem z tego co otrzymam liczę el odwrotny |
| | 4 | |
względem dodawania, bo jest minus?
5 mar 17:52