Ciągi. Rozwiąż równanie.
rox: (1+x)+(5+2x)+(9+3x)+...+(61+16x)=−48
Narazie mam, że r=4+x
an=a1+(n−1)r, czyli 61+16x=1+x(n−1)×(4+x)
Z tego równania wyszło mi, że n=32 dzięki czemu
mogę zapisać ze wzoru na sumę wyrazow: − 48=1+x+61+16x÷2×32
Policzyłam to potem, ale wynik jest błędny

Wie ktoś co zrobiłam źle?
Czy to w ogóle dobry trop?
Wynik ma być równy x=−4
5 mar 16:29
ICSP: a
1 = 1 + x
a
n = a
1 + (n−1)r = 1 + x + (n−1) (4 + x)
61 + 16x = 1 + x + (n−1)(4 + x)
15(4 + x) = (n−1)(4 + x)
n = 16
| (1+x) + (61 + 16x) | |
| * 16 = − 48 |
| 2 | |
62 + 17x = −6
17x = −68
x = −4
Czyli wychodzi na to, ze jest to ciąg stały.
5 mar 16:35
rox: @ICSP dzięki temu rozwiązaniu znalazłam błąd u siebie

dzięki
5 mar 16:41
Jagershi: da się ogólnie innym sposobem:
rozdzielasz nawiasy na:
(1+5+9....+61) + (x+2x+3x+ ... +16x)=−48
rozwiązujesz bez x:
r=4
a1=1
an=61
wyliczasz n:
an=a1+(n−1)r no i jak u was wychodzi 16
dalej podstawiasz pod wzór na S = 1+61/2 * 16 = 496
dalej nawiasy z x:
a1=1
an=16
r=1
n=16(tu wystarczy zauważyć zależność)
Sn=1+16/2 * 16
Sn = 136(x)
dalej robimy równanko:
496+136x = − 48
136x = −48−496
136x = −544 | : (136)
x = − 4 − czyli wyszło to samo, pozdrawiam
3 lut 20:32