Dziedzina
Franklin p_p: Wyznacz dziedzinę m, tak aby x∊R
f(x) = √x4 − mx2+9
A więc
t=x2, t≥0
t2−mt+9≥0
Δ<0
m2 − 36<0
(m−6)(m+6)<0
m∊(−6,6)
Odp: m∊(−∞, 6), zresztą widać to ze kazda m ujemna da dodatni wynik bo t>0 ale nie wiem do tego
dojść...
5 mar 14:31
ite:
z warunków zadania wyrażenie pod pierwiastkiem musi być nieujemne dla ∀ x∊R
(1) x4−mx2+9≥0 to równanie dwukwadratowe,
podstawiasz zmienną pomocniczą t
wyjściowa nierówność (1) będzie dla prawdziwa dla ∀ x∊R, gdy t2−mt+9≥0 nie będzie mieć
rozwiązań
lub będzie mieć wyłącznie rozwiązania ujemne lub zero
5 mar 14:56
Blee:
Δ≥0 i t1*t2 > 0 i t1+t2<0
Czyli ujemne pierwiastki
5 mar 14:56
Franklin p_p: Czyli ze wzorów vieta
m ≤0 i wyniki zsumowac?
5 mar 14:59
Blee:
Dokladnie
5 mar 15:00
Franklin p_p: A jest ktos w stanie bardziej wytłumaczyć czemu jest to zależne od tego? Bo.nie.mogę doszukać
sie powiązań
5 mar 15:01
Blee:
Ale co jest zalezne od czego?
5 mar 15:19
Blee:
Robisz podstawienie t = x2 i zakladasz ze t nie moze byc ujemne.
A teraz pytanie ... co jezeli t wyjdzie ujemne, to co wtedy sie dzieje?
5 mar 15:20
Franklin p_p: Jeżeli t <0 tooo...
wartość przy m zmieni się z − na +
5 mar 15:32
Blee:
Jezeli t<0 to brak pierwiastkow i wyrazenie to jest ... dodatnie (wiemy to dzieki
wspolczynnikowi przy najwyzszej potedze)
5 mar 15:34
Franklin p_p: Z każdą analizą coraz bardziej zaczynam rozumieć, dziękuje wszystkim
5 mar 15:56