Trygonometria
Eryk: Która z nierówności jest fałszywa dla kąta α=135°
sinα>cosα sinα>tgα cosα>tgα 1cosα>tgα
Trzeba użyć wzorów redukcyjnych ?
5 mar 13:50
Dziedzina: Ja sprawdziłbym wzory redukcyjne tylko dla
| | 1 | |
cosx>tgx i |
| >tgx , bo w pozostałych sinus w drugiej ćwiartce jest dodatni, a cosx i |
| | cosx | |
tgx odpowiednio w 4 i 3 ćwiartce
5 mar 14:01
Dziedzina: cosx i tgx w 2 ćwiartce jest ujemny
5 mar 14:01
Eryk: cos135°=cos(1*90°+45°)= − √22 dobrze to liczę ? Cosα zmieni się na kofunkcje czyli sinα
i będzie ujemny tak ?
5 mar 14:56
Krzysiek60: tg135
o=−1
dzialaj
5 mar 15:02
Eryk: | 1 | 1 | | 2*√2 | |
|
| =1* 2√2 =− |
| = −2√22=−√2 |
| cosα | −√22 | | √2*√2 | |
1cosα>tgα −
√2>−1 ? nie prawda
cosα>tgα−
√22>−1 prawda
Dobrze? a można wiedzieć jak tg135° policzyć bo on sie zamieni na kofunkcje ctgα tak ? a dla
ctg45° jest taka sama wartość jak dla tg45°
5 mar 15:24
Krzysiek60:

tak
Ale ja pamietam ze tg135
o=−1 tak
tg135
o bedzie to kat nachylenia prostej y=−x do osi OX
czyli przy x stoi (−1) wiec a=−1 a to jest tg kata nachylenia prostej y=−x do osi OX
5 mar 15:31
Eryk: A ciekawe, dziękuje za pomoc! Też zapamiętam w razie W na maturę

bo na maturze chyba nie
mamy funkcji ctgα
5 mar 15:44