(Pochodna, monotonicznosc)
Dziedzina: | | 2x | |
Wykazać, ze funkcja określona wzorem f(x)=2*arctgx + arcsin |
| |
| | 1+x2 | |
jest stała na przedziale (1,+
∞) i znaleźć jej wartość.
rozwiązując to zadanie zacząłem od wyznaczenia dziedziny
| | 2x | |
D : x ∊ R i −1<= |
| <=1 |
| | 1+x2 | |
Sumując powyższe rozwiązania wyszlo mi ze dziedzina to zbiór liczb rzeczywistych x∊R
Aby funkcja była STAŁA f ' (x) = 0
Liczę pochodną
| | 2 | | 1 | | 2x | |
f ' (x) = |
| + |
| * ( |
| )'= |
| | x2+1 | | | | 1+x2 | |
| 2 | | 1 | | −2x2+2 | |
| + |
| * |
| = |
| x2+1 | | | | (1+x2)2 | |
| 2 | | −2x2+2 | |
| + |
| = |
| x2+1 | | | | (x2−2x+1)(x2+2x+1) | | (1+x2)2*√ |
| | | | (1+x2)2 | |
| |
| 2 | | −2x+2 | |
| + |
| |
| x2+1 | | | | [(x−1)(x+1)]2 | | (1+x2)2*√ |
| | | | (1+x2)2 | |
| |
i tu się zaciąłem nie można znieść tego pierwiastka i potęgi bo wystarczy podstawić x = 0,5 to
pod pierwiastkiem będzie < 0 dla x∊(−1,1) mamy pierwiastek mniejszy od 0. Z góry dzięki za
pomoc
5 mar 13:40
Dziedzina: Dobrze rozumiem, mogę opuścić pierwiastek bo sprawdzam tylko f ' (x) dla przedziału (1,+oo)
5 mar 13:46
Dziedzina: Wyszło, ze f ' (x) = 0 stąd dla x∊(1,+oo) f(x) jest stała sprawdzam dla
| | 2*1 | | π | | π | |
f(1)=2*arctg1+arcsin |
| =2* |
| + |
| =π |
| | 1+12 | | 4 | | 2 | |
, ale czy mogę podstawić f(1) skoro mamy przedział (1,+oo) ?
5 mar 13:58
Adamm: możesz bo funkcja jest ciągła dla x=1
5 mar 14:05
jc:
x = tg a, π/4 < a < π/2
2x/(1+x2)= sin 2a = sin (π − 2a)
0 < π − 2a < π/2
mamy więc
f(x) = 2 arctx x + arcsin 2x/(1+x2) = 2 a + (π−21) = π
5 mar 14:09
jc: Oj, tam miało być ... = 2 a + (π−2a) = π
5 mar 14:10
Adamm: funkcja jest stała
limx→1+ f(x) = limx→1+ a = a
ale ponieważ jest ciągła w 1, to = f(1)
czyli f(x)=f(1)
5 mar 14:17
Mila:
√3>1
| | 2√3 | | π | | √3 | |
f(√3)=2arctg√3+arcsin |
| =2* |
| +arcsin |
| |
| | 1+3 | | 3 | | 2 | |
5 mar 17:31