matematykaszkolna.pl
Przystawanie trojkatow Krzysiek60: rysunekW trojkacie ABC poprowadzono srodkowa AD Udowodnij ze punkty B i C sa rowno oddalone od prostej AD Czyli muszse wykazac ze CD= DB Ale zeby to wykazac muszse wykazac ze ΔC'CD≡ΔDBB' CC' − rzut prostokatny punktu C na prosta AD BB' − rzut prostokatny punktu B na prosta AD CD= DB z warunkow zadania kąt CC"D= kątowi BB'D jako katy proste kąt C'CD= katowi B'BD ( ale tutaj nie jestem do konca pewen Na podstawie cechy KBK trojkaty te sa przystajace wiec CD= DB
4 mar 23:58
Blee: AD jest środkową więc wiesz że CD = BD Musisz wykazać że CC' = BB' kąt C'CD= katowi B'BD < −−−− tego nie wykażesz łatwo ale wiesz co innego: ∡C'DC = ∡ B'DB z tw. o kątach przystających czy tam przeciwnych (przecięcie dwóch prostych) Stąd masz podobieństwo trójkątów CC'D i BB'D
5 mar 00:09
Krzysiek60: Dobrze emotka Zostawiam to na jutro Dobranoc emotka
5 mar 00:14
Mila: PΔADB=PΔADC
1 1 

*|AD|*|CC'|=

|AD|*|BB'|⇔
2 2 
|CC'|=BB'| cnw
5 mar 18:03
Krzysiek60: Dobry wieczor Milu emotka Mam we wskazowce do zadania zeby rozpatrzyc trojkaty przystajace CDC"i BDB' Wiec tak ja napisal Blee muszse wykazac ze BB'= CC' Za twoje rozwiazanie dziekuje emotka
5 mar 18:45
Krzysiek60: Teraz na podstawie przystawania trojkatow prostokatnych maja po jednej przyprostokatnej ronej dlugosci i rowne przeciwprostokatne odleglosc punktu B od D jest taka sama jak odleglosc punktu C od D
5 mar 20:15