Przystawanie trojkatow
Krzysiek60:

W trojkacie ABC poprowadzono srodkowa AD
Udowodnij ze punkty B i C sa rowno oddalone od prostej AD
Czyli muszse wykazac ze CD= DB
Ale zeby to wykazac muszse wykazac ze ΔC'CD≡ΔDBB'
CC' − rzut prostokatny punktu C na prosta AD
BB' − rzut prostokatny punktu B na prosta AD
CD= DB z warunkow zadania
kąt CC"D= kątowi BB'D jako katy proste
kąt C'CD= katowi B'BD ( ale tutaj nie jestem do konca pewen
Na podstawie cechy KBK trojkaty te sa przystajace wiec CD= DB
4 mar 23:58
Blee:
AD jest środkową więc wiesz że CD = BD
Musisz wykazać że CC' = BB'
kąt C'CD= katowi B'BD < −−−− tego nie wykażesz łatwo ale wiesz co innego:
∡C'DC = ∡ B'DB
z tw. o kątach przystających czy tam przeciwnych (przecięcie dwóch prostych)
Stąd masz podobieństwo trójkątów CC'D i BB'D
5 mar 00:09
Krzysiek60: Dobrze

Zostawiam to na jutro Dobranoc
5 mar 00:14
Mila:
P
ΔADB=P
ΔADC⇔
1 | | 1 | |
| *|AD|*|CC'|= |
| |AD|*|BB'|⇔ |
2 | | 2 | |
|CC'|=BB'|
cnw
5 mar 18:03
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu 
Mam we wskazowce do zadania zeby rozpatrzyc trojkaty przystajace CDC"i BDB'
Wiec tak ja napisal Blee muszse wykazac ze BB'= CC'
Za twoje rozwiazanie dziekuje
5 mar 18:45
Krzysiek60: Teraz na podstawie przystawania trojkatow prostokatnych maja po jednej przyprostokatnej ronej
dlugosci i rowne przeciwprostokatne
odleglosc punktu B od D jest taka sama jak odleglosc punktu C od D
5 mar 20:15