Pochodna
Testo: pochodna z f(x)= xxx
czy to można zapisac w takiej postaci f(x)=exxlnx
Dalej
f ' (x) = exxlnx*(xx*lnx)'=xxx*((xx)'*lnx+xx*(lnx)')=
xx=ex*lnx
xxx*((ex*lnx)'*lnx+xx−1) = .... itd. to poprawny tok myślenia czy błędny (dalej
pochodna będzie pochodna zlozona funkcji i pochodna iloczynu funkcji)
4 mar 23:38
Blee:
x
xx = e
ln (xxx) = e
xx * lnx = e
ex lnx * lnx
(x
xx)' = (e
ex lnx * lnx)' = e
ex lnx * lnx * (e
x lnx * lnx)' =
= x
xx* ( x
x * (xlnx)' * lnx + x
x * (lnx)' ) =
| | 1 | |
= xxx* xx *( ln2x + lnx + |
| ) |
| | x | |
5 mar 00:00
Blee:
jak widzisz ... jeszcze xx zamieniam na ex lnx
później mamy trochę pochodnych z funkcji wewnętrznych bo sama funkcja jest dosyć mocno złożona
5 mar 00:01
Blee:
tak więc ... Twój rozumowania był poprawny
5 mar 00:06
Dziedzina : 
dziękuję
5 mar 00:13