Funkcja kwadratowa
1313: Podaj wzór funkcji, której wykres otrzymano w wyniku przekształcenia paraboli o równaniu y =
x2 + 4x − 5 przez symetrię względem prostej y=−5.
Ja tylko zapisałam ją w postaci kanonicznej y = (x+2)2 − 9 i nie wiem co dalej.
Odpowiedź: y = −x2 − 4x − 5
4 mar 23:19
iteRacj@:
symetria punktu P=(x,y) względem prostej y=b → przekształca ten punkt w P'=(x',y') taki że x'=x
i y'=b−y
dlatego punkt należący do wykresu funkcji o równaniu y=x2+4x−5 przez symetrię względem
prostej y=−5
będzie mieć obraz P' o współrzędnych x'=x i y'=−10−y
y'=(x')2+4(x')−5
−10−y=x2+4x−5 // +10
−y=x2+4x−5+10 // *(−1)
y= −x2−4x−5 i to jest wzór funkcji po tej symetrii
4 mar 23:39
iteRacj@: * poprawka, uciekła dwójka
y'=2b−y
4 mar 23:42
1313: Wszystko zrozumiałam, bardzo dziękuje!
4 mar 23:55