Rozwiaz rownanie/nierownosc
Kl: 1. |x3−2x2|=x
2.|x|3+81<0
4 mar 22:52
iteRacj@:
2.
|x|≥0 // z definicji
|x|3≥0 // +81
|x|3+81≥81
|x|3+81>0
wniosek:
nierówność |x|3+81<0 nie ma rozwiązań
4 mar 23:19
JagodaR: 1.
|x|2 = x2
Wiec x2 wyłączasz przed moduł, dzielisz równanie przez x z założeniem ze x nie jest jest równe
zero. Potem rozwiązujesz standardowo uwzględniając trzy przedziały: od minus nieskończoności
do zera, od zera do dwójki, i od dwójki do plus nieskończoności.
5 mar 10:41
Jerzy:
@ JagodaR ... odrzucasz : x = 0 , które jest rozwiazaniem równania.
Dzielenie obustronnie przez x , jest niedopuszczalne !
5 mar 11:04
Jerzy:
1) założenie: x ≥ 0
2) x3 − 2x2 = x lub x3 − 2x2 = − x
5 mar 11:05