ciąg
tikitaki: Wykazać, że ciąg an określony rekurencyjnie wzorami a1 = √2 , an+1 =√ 2 + an
jest rosnący i ograniczony z góry przez 2.
4 mar 22:35
Blee:
an+1 = √2 + an
g = √2 + g
g2 = 2 + g
g2 − g − 2 = 0
(g−2)(g+1) = 0
czyli g=2
no to masz granicę, wykażemy teraz że an jest rosnący (co nie jest trudne)
i wtedy g=2 staje się górnym ograniczeniem
4 mar 22:52
Basia: najpierw pokażemy, że jest ograniczony z góry przez 2
można indukcyjnie
n=1
a
1 =
√2<2
Z
i: a
n<2
T
i: a
n+1<2
d−d:
a
n+1=
√2+an<
√2+2=
√4=2
i tyle
4 mar 22:58
Basia: przypuśćmy, że nie jest rosnący
istnieje wtedy n, dla którego
a
n+1<a
n
√2+an < a
n
2+a
n < a
n2 (równoważne bo obie strony poprzedniej są dodatnie)
a
n2−a
n−2>0
Δ=1−4*1*(−2) = 9
√Δ=3
| | 1−3 | |
an = |
| = −1 niemożliwe bo wiemy, że an>1 |
| | 2 | |
lub
| | 1+3 | |
an= |
| =2 niemożliwe bo pokazaliśmy, że an<2 |
| | 2 | |
czyli przypuszczenie prowadzi do sprzeczności ⇒ {a
n} jest rosnący
4 mar 23:04