oblicz kat pomiedzy wektorami
MatMal: oblicz kat pomiedzy wektorami :
U=[−
√3,1] V=[1,0]
no to sinα=1/2 i teraz α = 30 lub 150 ktory mam wybrac

4 mar 22:20
Krzysiek60: Kąt liczysz z iloczynu skalarnego a tam jest cos kąta
4 mar 22:26
Basia: policz cosinus i będziesz wiedział
4 mar 22:26
MatMal: no ale przeciez wzor na sin kata tez jest

on jest "niebezpieczny" ? I zawsze bedzie tak ze
nie bede wiedzial jaki to kat ?
4 mar 22:28
MatMal: W sensie moge sobie narysowac te wektory i teoretycznie bede wiedzial, ale no rozne liczby moga
tam byc wiec to nie do konca zawsze moze byc taie latwe
4 mar 22:30
bezendu:
Narysuj to sobie to się dowiesz czy to jest 30 czy 150, Uwierz mi, że będzie widać
4 mar 22:30
MatMal: no ok w tym przypadku jest dosc rozwarty
4 mar 22:33
Adamm:
nie jest niebezpieczny, ale prościej się korzysta z tego wzoru z cosinusem,
bo nie ma wtedy takich problemów
4 mar 22:34
MatMal: Ok rozumiem, chodzi o to ze w pierwszej cwiartce cos >0 a potem w drugiej juz <0 i dlatego nie
ma problemu, wielkie dzięki wszystkim
4 mar 22:35
Basia: @MatMal
wartość jednej funkcji trygonometrycznej nie pozwala jednoznacznie określić miary kąta
zawsze musisz policzyć dwie, najlepiej sinus i cosinus
obie dodatnie ⇒ (0,90)
sinus>0, cosinus<0 ⇒ (90,180)
obie ujemne ⇒ (180,270)
sinus<0, cosinus>0 ⇒ (270,360)
sin=0 i cos=1 ⇒ 0
sin=1 i cos=0 ⇒ 90
sin=0 i cos= −1 ⇒ 180
sin=−1 i cos=0 ⇒ 270
albo narysować, tylko pamiętaj, że |<(u→,v→)| ≠ |<(v→;u→)| bo tu mamy do czynienia
z katami skierowanymi
4 mar 22:39
Adamm: pozwala, bo mówiąc o kącie między wektorami mówimy o kącie między 0o a 180o
4 mar 22:43
MatMal:

ok, a teraz mam taki jeszcze problem jesli mam policzyc kat miedzy wektorami ktore tworza
trojkat, to jak mam ulozyc te wektory ?
tak jak na ryskunku a czy b ?
jestem troche zielony z tego, bo ucze sie tego sam do przodu
4 mar 22:52
MatMal:

albo jeszcze moze tak
4 mar 22:53