Rozwiąż układy równań liniowych metodą redukcji macierzy :
kaśka:
| ⎧ | −x+3y=−1 | |
| ⎨ | 2x−5y=3 |
|
| ⎩ | 4x−9y=7 | |
4 mar 21:51
kaśka: w przykładzie trzecim 3x zamiast x3
4 mar 21:57
Blee:
czyli w trzecim przykładzie masz dwa IDENTYCZNE równania

4 mar 21:58
kaska: Tak mam zapisany przykład i tak ma być.
5 mar 08:11
Dero2005:
[ 3 1 | 2]
[ 7 2 | 3]
zamieniam wiersz pierwszy z wierszem drugim
[ 7 2| 3]
[ 3 1 | 2]
od wiersza pierwszego odejmuję dwa razy wiersz drugi
[ 1 0 | −1 ]
[ 3 1 | 2 ]
od wiersza drugiego odejmuję trzy razy wiersz pierwszy
[1 0 | −1]
[ 0 1| 5 ]
x = −1
y = 5
5 mar 10:17
kaśka: [ 3 1 | 2]
[ 7 2 | 3]
zamieniam wiersz pierwszy z wierszem drugim
[ 7 2| 3]
[ 3 1 | 2]
od wiersza pierwszego odejmuję dwa razy wiersz drugi
[ 1 0 | −1 ]
[ 3 1 | 2 ]
od wiersza drugiego odejmuję trzy razy wiersz pierwszy
[1 0 | −1]
[ 0 1| 5 ]
x = −1
y = 5
Czemu odejmuje po 2 i 3 razy? To wynka z jakiejś definicji czy z czego?
5 mar 10:44
Blee:
pisząc po 2 i 3 razy chodzi mu oto, że W2 = W2 − 2*W1
jest to oczywiście jedna operacja, ale zapis wygląda tak jak przedstawił to Dero
5 mar 10:57
aniabb: odejmujesz tyle razy ile trzeba, żeby zrobić sobie 0 w odpowiednich kolumnach
5 mar 11:06
5 mar 11:11
5 mar 11:18
kaśka: Dzięki wielkie, jak coś to będę jeszcze pytać
5 mar 11:28