Pierwsze
b: Znajdź wszystkie liczby pierwsze p, dla których p3+p2+p−3 jest pierwsze.
4 mar 21:17
PW: Rozłóż ten wielomian na czynniki.
4 mar 21:19
b: Jak to zrobić? Nie przerabiałem jeszcze wielomianów, a nie mogę znaleźć jakiejś zależności.
4 mar 21:23
Adam:
(p−1)|(p3+p2+p−3) zatem musi być
p=3 lub p=2
Tylko p=2 spełnia
4 mar 21:25
Blee:
p3 + p2 + p − 3 = p2(p−1) + 2p(p−1) + 3(p−1) = (p2+2p +3)(p−1)
4 mar 21:25
b: Dzięki
4 mar 21:26
Adam:
Jakie twierdzania z podzielności w takim razie miałeś
4 mar 21:27
Janek191:
p = 1
Podziel przez ( p − 1)
p3 + p2 + p − 3 ) : ( p − 1) = p2 + 2p + 3
−p3 + p2
−−−−−−−−−−−
2 p2+ p
− 2p2 + 2p
−−−−−−−−−−
3 p − 3
− 3p + 3
−−−−−−−−
0
4 mar 21:28
b: Z tego co napisał/a Blee wyszło mi że b=1 lub b=2, czyli b=2 ponieważ 1 nie jest pierwsze; o to
chodziło?
4 mar 21:33
PW: Badana liczba dała sie przedstawić jako iloczyn
(p2+2p +3)(p−1),
a ma być liczbą pierwszą. Jaki wniosek?
4 mar 21:38
b: p−1=1 i wtedy p=2 lub p−1=p3+p2+p−3 i wtedy p=1
4 mar 21:45
Blee:
tak b jako, ze mamy iloczyn dwóch 'nawiasów' to jedyna możliwość aby to była liczba
pierwsza jest wtedy gdy (p−1) = 1 (bo p2+2p+3 > 1)
4 mar 21:45