Pochodna
Nx: Oblicz pochodną funkcji: 2
sinx.
Jest wzór: (a
x)'=a
xlna, x ∊ R (zbiór liczb rzeczywistych), a>0.
Czyli wychodziłoby na to, że (2
sinx)'=2
sinx*ln2, ale odpowiedź to 2
sinx*ln2*cosx.
Czemu robię to źle
4 mar 21:16
PW: Bo to jest wzór na pochodną ax, a tu mamy af(x) − trzeba jeszcze pomnożyć przez pochodną
funkcji wewnętrznej.
4 mar 21:52
Blee:
i dlatego trzeba albo umiejętnie korzystać z 'wyszukanych' wzorów albo po prostu z nich nie
korzystać
4 mar 21:55
Blee:
zamiast tego można przekształcić:
2sinx = e ln (2sinx) = esinx* ln2
a więc:
(2sinx)' = (esinx* ln2)' = esinx* ln2 * (sinx * ln2)' = 2sinx * (cosx * ln2)
4 mar 21:56
Nx: Dziękuję
4 mar 22:01