ciągi
sxl: Oblicz wartość wyrażenia:
| −10−7−4+...+107 | |
| |
| 2+4+8+...+64 | |
Jest to zadanie z zastosowań ciągu geometrycznego i arytmetycznego.
Zatem zauważam, że w liczniku jest ciąg arytmetyczny, w mianowniku − geometryczny.
Dla licznika:
a
1 = 10
a
n = 107
r = 3
po podstawieniu do wzoru ogólnego n = 40
Dla mianownika:
a
1 = 2
a
n = 64
q = 2
po podstawieniu do wzoru ogólnego n = 6
Następnie do wspomnianego wyrażenia podstawiam iloraz sumy ciągu arytmetycznego i ciągu
geometrycznego.
| | 1940 | |
| . Po obliczeniach wychodzi mi |
| . |
| | 126 | |
| | 485 | |
Jest to jednak błędna odpowiedź. W moim zbiorze zadań prawidłowa odpowiedź to |
| . |
| | 42 | |
Gdzie, Waszym zdaniem, popełniłam błąd?
4 mar 20:33
Krzysiek60: Nigdzie
Uprosc to
4 mar 20:54
Blee:
musiał zrobić bo nie ma co skracać (by musiał przez 3 podzielić)
4 mar 21:06
Krzysiek60: Teraz zauwazylem (to 42 .
4 mar 21:10
iteRacj@:
sprawdzałam na wszystkie sposoby i nie znalazłam błędu
(poza opuszczonym minusem w zapisie a1=−10 o 20:33)
4 mar 21:10
Krzysiek60: Dobry wieczor

Nie sprawdzalem tylko skrocilem licznik przez 4 a nie popatrzylem dokladnie na mianownik
4 mar 21:14
sxl: Być może wkradł się błąd do odpowiedzi. Ja też liczyłam nawet metodą na głupiego i dodałam po
kolei wszystkie wyrazy ciągu jednego i drugiego i podzieliłam przez siebie. Wynik wychodzi
taki sam jak mi na podstawie obliczeń.
Dziękuję za pomoc!
4 mar 21:29