Sprawdź czy liczba X0 podana obok równania jest jego rozwiązaniem
Gimbo: X4−5x3+4=0. X0=1.
4 mar 20:10
PW: Masz podstawić jedynkę w miejsce iksa i sprawdzić, czy dostaniesz zdanie prawdziwe. To nie jest
trudne, zrób sam.
4 mar 20:12
Gimbo: Ale tu nie trzeba nic przed nawias wyciągać ?
4 mar 21:04
Blee:
ale co Ty chcesz wyciągać?
14 − 5*13 + 4 = .... i czy = 0
4 mar 21:05
Gimbo: U teraz deltę z tego tak a=1 b=5 i c=4 ?
4 mar 21:17
PW: Przepraszam, Gimbo, na jakim etapie edukacji jesteś (która klasa)?
4 mar 21:18
Gimbo: 3 gim
4 mar 21:23
PW: No to sprawdź, czy liczba 3 jest rozwiązaniem równania
2x−6=0
− napisz tutaj.
4 mar 21:33
Gimbo: No tak x=3
4 mar 21:34
PW: Nie "no tak", ale
2.3−6=0
jest zdaniem prawdziwym (liczba 3 podstawiona w miejsce x zamieniła równanie w zdanie
prawdziwe, a więc 3 jest rozwiazaniem).
Zrób tak samo pierwsze zadanie.
4 mar 21:40
Gimbo: 14−5*13+4=0 czyli 1− 5*1+4=0 1−5+4=0 −4+4=0 0=0 L=P
4 mar 21:52
Gimbo: Przepraszam za głupotę i dziękuje za pomoc
4 mar 21:53
PW: To nie głupota, ale chwalebne dochodzenie do prawdy. Mogłeś napisać po prostu
1
4−5
.1
3+4=0 jest zdaniem prawdziwym (tzn. 1 jest rozwiązaniem)

.
4 mar 21:56