Rozwiązanie równania - matura rozszerzona
Warr: Rozwiązanie równania: (x−1)3 = √3(x−1) +x2(x−3) jest miejscem zerowym funkcji:
a: f(x) = x+3
b: f(x) = x2 −1/3 (kreska ułamkowa) 3x+√3
c: f(x) = √3x +1
d: f(x) = x2 −3
Ktoś ma jakiś pomysł?
4 mar 19:33
grzest:
| | √3 | |
Po pierwsze należy rozwiązać podane równanie. (Wynik x=− |
| ). |
| | 3 | |
| | √3 | |
Po drugie, sprawdzić które z podanych równań spełnia ma miejsce zerowe x=− |
| . |
| | 3 | |
4 mar 19:41
Warr: @grzest
Jak je rozwiązać? Podnieść (x−1)3 do 3 potęgi za pomocą wzoru, potem wszystko na jedną strone
i wyliczyć x?
4 mar 19:58
grzest:
Właśnie tak.
4 mar 20:25