Zaznacz w układzie współrzędnych zbiory A,B, A∩B oraz B\A
Maciess: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiory A,B, A∩B oraz B\A
A={(x,y)∊R2: 2|x|≤16 i 3y−1≤9}
B={(x,y)∊R2: 2|x|+|y|≤8}
2|x|≤16
2|x|≤24
2 w podstawie czyli funkcja rosnąca
|x|≤4
x≤4 ⋀ x≥−4
x∊<−4;4>
3|y−1|≤9
3|y−1|≤32
3 w podstawie czyli funkcja rosnąca
|y−1|≤2
y≤3 ⋀ y≥−1
y∊<−1;3>
Ten zbiór będzie kwadratem ograniczonym prostymi? Bo nie wiem czy dobrze rozumiem taki zapis.
Zbiór B
2|x|+|y|≤8
2|x|+|y|≤23
|x|+|y|≤3
I teraz rozbijam na 4 przypadki? No ew dwa, bo wiem jak wygląda |x|
4 mar 18:39
iteRacj@:
w pierwszym prostokąt (z brzegiem)
w drugim rozważ cztery przypadki
4 mar 18:51
iteRacj@: w drugim możesz i dwa przypadki, ale zwykle łatwiej na początek cztery
4 mar 18:56
Maciess:

1
o rózowa
x≥0 y≥0
x+y≤3
y≤3−x
2
o zielona
x≥0 y<0
x−y≤3
y≤x−3
3
o niebieska
x<0 y<0
−x−y≤3
y≥−x−3
4
o czerwona
x<0 y≥0
y−x≤3
y≤x+3
I szukany zbiór B to ten kwadrat wraz z obrzeżem, tak?
4 mar 19:04
iteRacj@: tak
4 mar 19:06
Maciess: Nie wiem jak tu rysować te funkcje, żeby ładnie się mieściły

Wpisuje wzorami a one takie
wielkie wychodzą
4 mar 19:07
Maciess: A jeszcze jedno. Czym się różni zapis ∊R od ∊R2?
4 mar 19:11
iteRacj@: mniejsze odcinki jednostkowe wybieraj rysując układ współrzędnych
4 mar 19:11
Krzysiek60: Jak dasz Rysuje to klikasz na ikonke ukladu wspolrzednych
Klikasz na ten (ja to nazwe papier milimetrowy i rozciagasz sobie uklad jaki ci potrzebny
klikasz i masz
4 mar 19:13
iteRacj@:
A={(x,y)∊R2: 2|x|≤16 i 3y−1≤9} elementami zbioru A są uporządkowane pary liczb
rzeczywistych spełniajce warunki
D={x∊R: 2|x|≤16} elementami zbioru D są liczby rzeczywiste spełniające warunek
4 mar 19:16
Maciess: Dziękuje iteRacj@ i Krzysiek, zaraz się będe uczył rysować
4 mar 19:19
Maciess:

ha! umiem

Tak to powinno wyglądać
4 mar 19:27
iteRacj@:
brawo,
zbiór B to wnętrze kwadratu z brzegiem
4 mar 19:28
Jonasz420: Jak narysowac zbior A?
13 wrz 22:33
chichi:

Ten prostokąt wraz z brzegiem, którego wierzchołki zaznaczyłem na czarno

P.S. Wiem mogłem dać rzadziej żeby nie było oczopląsu, ale szkoda już tego klikania...
x=4,
x=−4,
y=−1,
y=3
13 wrz 23:01
chichi:
Zerknij sobie w GeoGebrze, bądż demosie tutaj masz link:
https://www.desmos.com/calculator?lang=en
Wpisz te nierówności w kalkulatorze:
x ≤ 4
x ≥ −4
y ≥ −1
y ≤ 3
Zbiór A to ten prostokąt z brzegiem − tam gdzie najdą się te wszystkie obszary
13 wrz 23:06