rzut trzema kostkami i trzema monetami
nahh: Rzucono trzema kostkami i trzema monetami.Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania dwóch szóstek i
jednego orła.
|Ω|=63x23=1728
Wiem, że A można sobie rozrysować, ale męczy mnie to jakiego wzoru można użyć zamiast rysunków
4 mar 18:32
Blee:
| | 5*1*1 | | 1*1*1 | | 5*32 | |
P(A) = |
| *3 * |
| *3 = |
| |
| | 63 | | 23 | | 63*23 | |
4 mar 18:34
nahh: Prosiłam o podanie wzoru jakim mogłabym policzyć |A|
4 mar 19:05
nahh: Mam to rozbić na dwie omegi i A i B?
4 mar 19:05
PW: Skoro już przyjęłaś |Ω|=1728, to nie. Zakładamy, że zdarzeniami elementarnymi są ciągi postaci
(x,y,z,a,b,c),
w których x,y,z∊{1,2,3,4,5,6} i a,b,c∊{O,R}, i że każde zdarzenie elementarne jest jednakowo
prawdopodobne.
Zdarzenie A − wypadły dokładnie dwie szóstki i dokładnie jeden orzeł to
(1) (x,6,6,R,R,O), w których x∊{1,2,3,4,5}
i wszystkie, powstałe z (1) w wyniku zamiany jest kolejności na trzech pierwszych miejscach lub
na trzech pozostałych miejscach.
Dlatego |A|=5.3.3=3.32.
Blee tłumaczy to samo w nieco innym języku − według Twojego życzenia "rozbijając na sześć
omeg".
4 mar 19:31
PW: Korekta. W wierszu 5. od dołu niepotrzebne słowo "jest".
4 mar 19:38