matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
asd:
Oblicz granicę ciągu a(1)=0.5 a(n+1)=a(n)+1/(2
n
)
4 mar 18:26
Blee:
to jest
1
a
n+1
= a
n
+
2
n
czy też
a
n
+ 1
a
n+1
=
2
n
4 mar 18:29
asd:
to pierwsze
4 mar 18:30
Blee:
no to zauważ, że:
1
a
1
=
2
1
1
a
2
=
+
2
2
1
1
1
1
a
3
=
+
+
2
2
1
2
2
1
1
1
1
a
4
=
+
+
+
2
2
1
2
2
2
3
1
1
1
1
1
a
5
=
+
+
+
+
2
2
1
2
2
2
3
2
4
.......
1
1
a
n
=
+ ∑
1
n−1
2
2
k
jaka będzie granica tegoż ciągu
4 mar 18:36
asd:
3/2
4 mar 18:44