Promień okręgu opisanego na równoramiennym tr. prostokątnym
Tomek: Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym trójkącie prostokątnym, którego
obwód wynosi 2√2+4.
Podstawiłem dane do takiego równania:
2a+a√2 = 2a+a√2
I niestety w tym miejscu nie wiem, co dalej, dlatego prosiłbym o pomoc, niestety matma nie jest
moją dobrą stroną, wybaczcie.
4 mar 18:19
Blee:
a co to niby za równanie i do czego ono jest Ci potrzebne
4 mar 18:21
Blee:
Skoro to prostokątny, równoramienny to boki mamy a,a,b oraz:
a
2 + a
2 = b
2 −> b
2 = 2a
2 −> b = a
√2
Obw = 2
√2 + 4 = b + 2a −> 2
√2 + 4 = a
√2 + 2a −> a = 2 −> b = 2
√2
r =
√2 −−− dlaczego zapytasz −−− bo promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest
ZAWSZE w połowie przeciwprostokątnej
4 mar 18:23
Tomek: Liczyłem obwód równoramiennego trójkąta prostokątnego wzorem: Ob=2a+a√2 i po podstawieniu za
Ob 2√2+4 bo tyle wynosi, wyszło mi właśnie to równanie z pierwszego posta.
4 mar 18:30
Blee:
to co napisałeś nie jest tym co napisałeś o 18:19
o 18:19 napisałeś dwa razy TO SAMO

to tak jakbym napisał sobie równanie 5 = 5 ... no i co
z niego wynika? Absolutnie nic
4 mar 18:32