Oblicz tg α
darek: cos α = (√5 + 1) / 4 i α∊(3/2π;2π)
Oblicz tg α
4 mar 16:58
blx: Oblicz sinα z jedynki trygonometrycznej i następnie oblicz tgα ze wzoru tgα = sinα / cosα
4 mar 16:59
darek: wyszło mi coś takiego i nie wiem czy dobrze:
tg α = −√10−2√5(√5−1)/4
4 mar 17:40
darek: pomoże ktoś?
4 mar 19:36
PW: | | 5−√5 | | (5−√5)(3−√5) | | 20−8√5 | |
tg2α= |
| = |
| = |
| =5−2√5 |
| | 3+√5 | | 4 | | 4 | |
| | 3π | |
tgα=−√5−2√5 (bo α∊( |
| , 2π). |
| | 2 | |
Trochę inaczej liczyłem. Jeżeli Twoja liczba jest taka sama, to masz dobrze. Sprawdzić możesz
np. podnosząc swoją liczbe do kwadratu.
Warto wiedzieć, że rozpatrywany kąt to w mierze stopniowej (350−36)°.
4 mar 20:04
PW: Znowu nie trafiłem we właściwy klawisz. (360−36)°.
4 mar 20:21