Analiza
Ania: 1. Narysować wykres funkcji f(x)=x + 1/x
2.udowodnic nierównośc cosx≤1− x2/2 dla każdego x≥0
4 mar 16:58
Lech: 2) rozwin w szereg potegowy .
4 mar 17:00
Ania: Jak to się robi
4 mar 17:04
Lech: Masz w podreczniku rozwiniecie w szereg potegowy Maclaurina ...
4 mar 17:08
Ania: Niestety jestem zielona jeśli chodzi o te zadania
4 mar 17:13
Lech: Oblicz pochodne funkcji f(x) = cos x
f '(x) = −sin x , f '(0) = 0,
f '' (x) = − cos x , f ''(0) = −1
f '''(x) = sinx , f '''(0) = 0
i wykorzystaj wzor Maclaurina ....
4 mar 17:21
Ania: Jak obliczyć te pochodne ?
4 mar 17:23
Lech: A jaka to szkola ? ?
4 mar 17:23
Ania: Technikum
4 mar 17:25
Lech: W technikum nie ma tych wzorow , musisz to zrobic graficznie , narysuj funkcje
f(x) = cos x , oraz funkcje g(x) = 1 − x2/2 i zobaczysz zaleznosc !
4 mar 17:29
Ania: Nie rozumiem tego, narysowałam to ale nie wiem jakie obliczenia wykonac
4 mar 17:37
Lech:

Funkcje przecinaja sie tylko w punkcie x= 0
4 mar 17:55
Ania: Aha czyli skoro przecinają się tylko w jednym punkcie to no właśnie co ?
4 mar 17:58