matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Analiza
Ania:
Zbadać zbieżność ciągu xn= n!/n
n
i oblicz jego granice
4 mar 16:55
kruk:
zobacz Lemat 5
4 mar 19:10
kruk:
http://math.pollub.pl/agregosiewicz/files/zajecia/ciagi-twierdzenia.pdf
4 mar 19:10
grzest:
Najlepiej skorzystać z wzoru Stirlinga.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wz%C3%B3r_Stirlinga.
Dla n→
∞
mamy
n
n
n!=
√
2πn
.
e
n
Wtedy
n!
lim
n→
∞
x
n
=
=0.
n
n
4 mar 19:33
jc:
1
2
3
n
1
0 ≤ x
n
=
...
≤
→0
n
n
n
n
n
4 mar 21:12
Adam:
x
n+1
/x
n
=(n/(n+1))
n
−>1/e czyli x
n
−>0
4 mar 21:19
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick