Pomocy
Aga: Która z liczb jest większa?
3√25 vs 4√125 = 523 vs 534 czyli liczba 523 jest większa?
27√3 vs 243 = 31 vs 35 czyli liczba 35
4 mar 16:51
Aga: Pomoże ktoś? Wiem, że banalne, ale nie rozumiem tego.
4 mar 17:46
iteRacj@:

| | 2 | | 3 | |
f(x)= 5x jest funkcją rosnącą, wystarczy ustalić, czy większe jest |
| czy |
| |
| | 3 | | 4 | |
4 mar 17:52
iteRacj@:
w drugim tak samo, f(x)= 3x jest funkcją rosnącą,
27√3=33√3 tu masz błąd w obliczeniach
243=35
5>3√3 więc 243>27√3
4 mar 17:57
iteRacj@: *poprawka w znakach
5<3√3 więc 243<27√3
4 mar 18:10