plis
bąk: Wyznacz równanie okregu stycznego wewnetrznie do okregu o równaniu (x − 2)2+y2=4
i do prostej y = 0, którego ´srodek ma współrzedne róznych znaków i lezy na wykresie ˙
funkcji y = −x3+1/4
4 mar 16:47
Eta:

1/ poglądowy rysunek:
2/ S(2,0), R=2
O(a,b) , r=|b| i a>0 , b<0 i O∊f(x)
3/ z warunku styczności wewnętrznej okręgów:
|SO|
2=|R−r| ⇒ (a−2)
2+b
2=(2−b)
2 ⇒ .................
| a−4a | | a2−4a | |
b= |
| to O(a, |
| ) |
| 4 | | 4 | |
| 1 | | a2−4a | |
i O∊f(x) ⇒ −a3+ |
| = |
| /*4 |
| 4 | | 4 | |
−4a
3+1=a
2−4a⇒ 4a
3+a
2−4a−1=0 ⇒ a
2(4a+1)−(4a+1)=0
(4a+1)(a
2−1)=0 i a>0 ⇒
a=1
| 1−4 | | 3 | | 3 | |
to b= |
| = − |
| i r= |b|= |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | |
| 3 | | 9 | |
zatem o : ( x−1)2+(y+ |
| )2= |
| |
| 4 | | 16 | |
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
4 mar 21:03