Przystawanie trojkatow
Krzysiek60:

Na bokach BC i CD rownolegloboku ABCD zbudowano (na zewnatrz rownolegloboku ) trojkaty
rownoboczne BCK i DCL
Udowodnij z etrojkat AKL jest rownoboczny
4 mar 15:49
Mila:

α+β=180
∡LCK=360−(α+120)=240−α
∡ABK=β+60=180−α+60=240−α
ΔLCK≡ΔABK cecha bkb
∡ADL=60+β=240−α
ΔADL≡ΔLCK≡ΔABK⇔
|AL|=|AK|=|KL|⇔ΔAKL− Δrównoboczny.
4 mar 16:08
Krzysiek60: Dzien dobry

Zaraz to sobie przeanalizuje . Dziekuje .
4 mar 16:13
Mila:
4 mar 16:30
Krzysiek60:
Milu
Zastanawilem sie skad wzielas 360
o ale po rozrysowaniu juz wiem
Czemu ja takich oczywistych rzeczy nie widze od razu ?
4 mar 18:29