Trygonometria
Jerzy: Cos5x−cosx=sin3x
Po wykorzystaniu wzorów na różnice cos
−2sin3xsin2x−sin3x=0
−sin3x(2sin2x + 1)=0
Więc
Sin3x=0 lub 2sin2x+1=0
3x=0+2kπ lub 2x= − 5/6 π +2kπ
x= 0 +2/3kπ lub x= − 5/12 +kπ
Mógłby mi ktoś sprawdzić?
4 mar 15:40
Jerzy: Nikt nie wie?
4 mar 16:04
iteRacj@:

przekształcenie sin(3x)=0 lub 2sin(2x)+1=0 prawidłowo
ale trzeba poprawić obliczanie wartości argumentu x na podstawie tych równań
spójrz na rysunek
oraz
| | −π | | −π | |
2x= |
| +2kπ więc x= |
| +kπ |
| | 6 | | 12 | |
| | 7 | | 7 | |
lub 2x= |
| π+2kπ więc x= |
| +kπ |
| | 6 | | 12 | |
4 mar 16:41
Jerzy: Oo dzięki Ci dobry człowieku
4 mar 18:33
PW: Służymy pokornie, Jaśnie Panie.
4 mar 18:38