Ice Tea: Urna zawiera pięć kul ponumerowanych od 1 do 5. Losujemy z niej osiem razy ze zwracaniem po
jednej kuli i zapisujemy wylosowane numery kolejno, od lewej do prawej. Zapisane cyfry tworzą
liczbę ośmiocyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymamy liczbę parzystą, w
której
zapisie dziesiętnym znajdują się dokładnie trzy trójki, i co najmniej jedna piątka. Wynik podaj
w
postaci nieskracalnego ułamka zwykłego.
MOJE OBLICZENIA:
|Ω| = 5
8 = 390625
MÓJ TOK MYŚLENIA:
| | | |
Wybieramy trzy miejsca dla trójek | = 56. Na pozostałych miejscach daję dowolną liczbę, |
| | |
ale na ostatnim miejscu musi być parzysta (2 lub 4). Od tego odejmuję tą opcję, gdzie nie ma
żadnej piątki.
56 * 5 * 5 * 5 * 5 * 2 − 56 * 4 * 4 * 4 * 4 * 2 = 41328
4 mar 14:35
Blee:
źle na samym początku ... musi to być liczba PARZYSTA więc dla trójek wybierasz z 7 miejsc
4 mar 14:39
Blee:
poza tym rozumowanie jest jak najbardziej ok.
4 mar 14:40
4 mar 14:41
Ice Tea: 35 * 5 * 5 * 5 * 5 * 2 − 35 * 4 * 4 * 4 * 4 * 2
4 mar 14:41
Ice Tea: P(A) = 25830 / 390625

Wychodzi dziwny ułamek:
5166 / 78125
4 mar 14:42
Blee:
35*
44*2 − 35*
34*2
bo wybierasz z cyfr: 2,3,4,5 <−−− cztery sztuki
4 mar 14:42
Ice Tea: 35*44*2 − 35*34*2
4 mar 14:44
Ice Tea: 98 / 3125
4 mar 14:44
Blee:
nie wymnażaj tego

A co jakbyś nie miał kalkulatora?
| 35*44*2 − 35*34*2 | | 14*5(44 − 34) | |
| = |
| = |
| 58 | | 5*57 | |
| | 14*(42 − 32)(42+32) | | 14*(42 − 32)*25 | | 14*(16−9) | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 57 | | 25*55 | | 55 | |
4 mar 14:45
Ice Tea: Na maturze mogę mieć kalkulator na szczęście

Ale w razie czego z takimi obliczeniami nie mam
problemu
4 mar 15:04