granica prawostronna
OVDC: lim (2x2−|x3|)/(x4+4x3+4x2)
x→−2+
Prosiłbym o małe wytłumaczenie jak się liczyło granicę jednostronne z wart. bezwzględną
4 mar 14:32
Blee:
(−2)+ oznacza, że |x3| = 2+
więc 2x2 − |x3| = 0−
4 mar 14:36
OVDC: Blee w sensie że 2<2+?
4 mar 14:51
Blee:
oczywiście
4 mar 14:52
Blee:
2 = 2.000000000000000000...000000
2+ = 2.000000000000000000...000001
4 mar 14:52
Adamm: jakieś herezje
4 mar 14:53
the foxi:
Mam pewne pytanie, w takim razie (−2)+ jest równe 1.99999999999999999999999999999... tak?
A jeśli to prawda, to czy w takiej sytuacji |x3|, gdy x zbiega do −2 z prawej strony, nie
powinno być równe 8−?
4 mar 14:55
Blee:
kurwa ... ale byka zrobiłem ...
4 mar 14:55
Blee:
ja dzisiaj nie myślę
4 mar 14:56
Blee:
chyba lepiej będzie jak pójdę sprzątać
4 mar 14:56
Lech: | | x2 ( 2− |x|) | | 2−|x| | |
lim |
| = lim |
| = |
| | x2( x2 + 4x +4) | | ( 2+x)2 | |
= ( zastosuj podstawienie dla granicy prawostronnej x= −2 + 1/n , n →
∞ )
( x= −2−1/n, dla granicy lewostronnej )
4 mar 15:09
OVDC: Lech skąd to n?
4 mar 16:26
Lech: To napisalem w uproszczeniu , ale zapoznaj sie z metoda Heinego obliczania
granicy funkcji i ciagow, w kazdym dobrym podreczniku to jest opisane .Powodzenia !
4 mar 16:43