plisss
ssss: Ciag (an) jest geometryczny, a ciag (bn) jest arytmetyczny. Pierwszy wyraz a1 ciagu
geometrycznego
jest róznica ciagu arytmetycznego ˙ (bn). Wyrazy ciagu (an) s ˛a liczbami całkowitymi,
a suma dwóch poczatkowych wyrazów tego ciagu jest równa 28. Natomiast pierwszy
wyraz b1 ciagu arytmetycznego jest ilorazem ciagu geometrycznego (an). Suma siedmiu
pierwszych wyrazów ciagu arytmetycznego (bn) jest równa 126. Wyznacz te ciagi.
4 mar 14:01
Blee:
b
n = b
1 + (n−1)*a
1 <−−− z treści zadania
a
n = a
1*(b
1)
n−1 <−−− z treści zadania
a
1 + a
2 = 28 = a
1 + a
1*b
1
| | b1 + b7 | | 2b1 + 6a1 | |
b1 + ... b7 = |
| *7 = 126 = |
| *7 = 7b1 + 21a1 |
| | 2 | | 2 | |
układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi
4 mar 14:09
dddd: niezbyt rozumiem

wyjasni ktos ?
4 mar 16:41