4 mar 13:51
Blee:
wzory na początek
log
ab + log
ac = log
a(b*c)
czyli:
więc tenże mianownik można zapisać jako:
log
n+12 + log
n+13 + ... + log
n+12018 =
= log
n+1(2*3*4*...*2018) = log
n+1(2018!)
wystarczy
4 mar 13:54
Jerzy:
Wkorzystaj wzory:
log
ab + log
ab + log
ac + .... = log
a(b*c*......)
4 mar 13:55
Ice Tea: Jak mam obliczyć a1, a2 itd? Przeciez nie jestem w stanie tego obliczyc z tak dużą liczbą jak
2018!
4 mar 13:58
Jerzy:
A czy ktoś Ci każe to liczyć ?
4 mar 14:01
Blee:
an = log2018!(n+1)
a1 = log2018!2
a2 = log2018!3
a1 + a2 + ... a2017 =
log2018!2 + log2018!3 + ... +log2018!2018 = log2018!(2018!) = 1
4 mar 14:02
Ice Tea: no tak, muszę obliczyć a1+a2, a w podsatawie logarytmu mam taka duza liczbe
4 mar 14:03
Ice Tea: Ok dzięki
4 mar 14:03