permutacje
Matma: Wyznacz rzad permutacji
(135)(251)
Zamieniam to na iloczyn cykli rozłącznych czyli
(1235)
Rząd równa się

?
4 mar 13:47
Matma: Nie zle to zamieniałem ktoś coś ?
4 mar 13:48
jc: 4
4 mar 13:48
Matma: Dobrze to wyznaczyłem ?
1 przechodzi w 2, 2 przechodzi w 2, 3 przechodzi w 5 które przechodzi w 1, cykl zamknięty tak ?
4 mar 13:51
Matma: Tak samo jak z (16)(36) to bedzie (163) ?
4 mar 13:55
Matma: Kolego jesteś tam

?
4 mar 14:12
Pytający:
(135)(251)=(12)(35)
(16)(36)=(163)
4 mar 14:25
Matma: Powiesz mi dlaczego ten pierwszy przykład tak ? Z góry dziena
4 mar 14:52
Pytający:
(135)(251)=(12)(35)
1→2→2 ⇒ 1→2
2→5→1 ⇒ 2→1
3→3→5 ⇒ 3→5
4→4→4 ⇒ 4→4
5→1→3 ⇒ 5→3
4 mar 18:13