help
dnsfhsn: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkatny ABCDEF o podstawach ABC i DEF, w któ−
rym wszystkie krawedzie maja te sama długosc. Wykaz,˙ ze jezeli przekrój tego grania− ˙
stosłupa płaszczyzna zawierajaca krawedz podstawy AB jest trapezem, to płaszczyzna ta
jest nachylona do płaszczyzny podstawy ABC tego graniastosłupa pod takim katem α, ze˙
tg α >2√3/3
4 mar 13:40
Janek191:

β
4 mar 13:49
Blee:
| | a | | a | | 2 | | 2√3 | |
tg α = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | d | | | | √3 | | 3 | |
zauważ, że aby przekrój był trapezem to kąt musi być WIĘKSZY od wyznaczonego kąta α
| | 2√3 | |
stąd (jako że tangens jest funkcją rosnącą  ) tg α > |
| |
| | 3 | |
c.n.w.
4 mar 13:50
ssss: dzieki
4 mar 13:53
Janek191:
β = I ∠ CKF I K − środek odcinka AB
Mamy
β < α < 90
o
więc
| | a | | a | | 2 | | 2 √3 | |
tg β = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | h | | | | √3 | | 3 | |
więc
h − wysokość Δ równobocznego o bokach długości a.
4 mar 13:54
ssss: dzieki
4 mar 13:56