Ice Tea:

Treść zadania:
W czworokącie ABCD dane są: |AC| = 5 |∡BAD|=|∡BCD|=90, sin ∡ABC =
√53. Oblicz długość
przekątnej BD.
(ten rysunek ja zrobiłem, nie ma go w treści zadania)
Kąt ABC oznaczyłem jako α, a kąt ADC jako 180−α
I teraz moje obliczenia:
sin α =
√53
cos α =
23
sin (180 − α) =
√53
cos (180 − α) = −
23
Musimy obliczyć |BD|: |BD|
2 = x
2+t
2=y
2+z
2 = ?
Z tw. cosinusów wyszło mi to:
x
2+y
2−
43xy −25=0
t
2+z
2+
43tz − 25=0
I na tym się zatrzymałem i nie wiem co dalej
4 mar 13:39
ol: Zobacz ze na nim można opisac okrąg i wtedy DB to srednica, wiec z tw sinusów 5/sinβ=2R
4 mar 13:56
Janek191:
To jest czworościan

!
4 mar 13:56
Ice Tea: Skąd wiesz że DB to średnica?
4 mar 13:57
Blee:
Janek ... jeżeli jest to na płaszczyźnie to nie jest

Przerywane linie oznaczają przekątne
4 mar 13:57
Janek191:
Może być też czworokąt.
4 mar 13:58
ol: okrag opisany na trójkacie prostokątnym

?
4 mar 13:58
Janek191:
Podane kąty są proste, więc BD jest średnicą okręgu opisanego na ABCD.
4 mar 13:59
Blee:
Ice Tea −−− masz trójkąt PROSTOKĄTNY ABD ... na tym trójkącie opisujesz okrąg to srodek okręgu
jest na przeciwprostokątnej czyli na BD
Natomiast skąd wiemy, ze na tym czworokącie można opisać okrąg? Bo suma kątów przeciwległych =
się sobie i = 180o
4 mar 14:00
Ice Tea: 5 / sinβ = 2R
5 / √53 = 2R
2R = 3√5
|DB| = 3√5
dobrze?
4 mar 14:01