1 | |
*a*h=S | |
2 |
a√3 | ||
d= | ||
2 |
d | ||
cosα= | ||
h |
a√3 | ||
h= | ||
2cosα |
1 | a√3 | ||
*a* | =S | ||
2 | 2cosα |
4Scosα | ||
a2 = | ||
√3 |
2√Scosα | ||
a= | ||
4√3 |
a2√3 | ||
Pp= | ||
4 |
4Scosα√3*√3 | ||
Pp= | ||
4 |
√3asinα | √3asinα | |||
b= | V=Scosα * | ← i podstawić a | ||
2cosα | 2cosα |
b | a√3sinα | |||
sinα = | ⇔ b = h*sinα = | <−−− trochę szybciej niż z tw. Pitagorasa | ||
h | cosα |
a√3 | ||
Taki sam, tylko 2 w mianowniku powinna chyba być bo h= | ||
2cosα |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |